Vostè és el visitant número

Revista dels nens i nenes de: Lles, Martinet, Montellà, Prats i Prullans: ZER BARIDÀ-BATLLIA

PORTADA

PORTADA

Editorial


Aquesta és la primera revista Aire Lliure que surt publicada a internet en un bloc, s’hi pot arribar des del bloc de la ZER Baridà-Batllia: http://zerbarida-batllia.blogspot.com/ o directament: http://airelliure.blogspot.com/, us demanem que la mireu i ens feu comentaris, pot millorar. ( zerbaba@gmail.com )
Vam començar el curs trobant-nos a Martinet en la feta d’inici de curs amb una gincama molt divertida.
Hem anat a escuelas viajeras a Almazan, Sória, en una escuela hogar on el primer que vam fer va ser diexar les maletes a la habitació.
Vam fer la castanyada a Lles amb els panellets de totes les escoles i no faltava la castenyera per explicar una historia de les bruixes de Lles.
Vam anar a Monserrat a veure els monastir i vam pujar amb el funicular i va ser molt guay quan vam baixar pels camins.
Els grans hem visitat els bunquers de Martinet per veure com es defensaven els soldats amagant-se per dispara sense que els veguesin.
Alguns alumnes de 5é i 6é: Abril, Ruben, Arnau, Raquel, Joan, Franc, Amin i Daian van anar al centre d’esports de San Cugat a practicar esports com futbol flag, esgrima, tenis taula, etc…
Els petits han anat al teatre a Puigcerdà i hem vist teatre ne anglès a Martinet i a Bellver.
I també hem anat a la primera trobada en anglés a Arava els alumnes de 6è de la ZER Barida-Batllia i de l’escola Bellver. Vam estar 6 hores d’autocar i també vam fer treballs d’aula en anglés.
Ara ja només queda l’Aplec de Santa Llúcia, els quintos i quines escolars, informes i sobre tot fer cagar el tió a totes les escoles de la ZER per que a tots ens portin regals com llapisos, pilotes o coses aixi.
I MOLT BONES VACANCES i MOLT DOLÇ 2.008.

Escuelas Viajeras a Sòria


ESCUELAS VIAJERAS A SÒRIA

Dimarts 25 de setembre

A les 9:30 vam anar cap a Soria. Era un llarg camí, les professores eren la Gemma i la Susanna. Erem l´Arnau, la Júlia, la Laura la Raquel, l´Abril, la Daiana, el Franco, el Joan, l´Arnau, l´Eric, la Natàlia l´Anna, la Maria i la Laia. Per arribar a Soria vam trigar sis hores i mitja.Vam arribar els primers a Almazán , mentras esperàvem als altres vam anar a un parc i allà vam trucar als pares. Després vam tornar i ja havia arribat un grup i , més tard, va arribar l’ altre. Els grups eren de la Sierra de Gata i de Toledo.

El dimecres dia 26 de setembre de 2007

Vam anar al museu de paleontològic, van veure mamuts i en un mamut ens vam fer una foto amb els de Toledo, Extremadura i Catalunya. Després vam anar a Medinaceli .Vam veure un arc ben gran , les muralles de Soria i a una porta ben gran ens vam fer una foto només nosaltres.
Després vam anar a Bordocore a una escola de fa molt temps. Les taules estaven enpegades a les cadires . També vam veure que quan feia fred posaven una llar de foc.
Vam anar a fer un recorregut a Almazán amb un professor que ens ho ensenyava tot. Vam anar per uns carrers molt grans fins a una església molt gran. A dalt hi havia un marroquí i el Crist estava arrancat Vam anar a la plaça que era molt gran, i hi havia una porta petita.

Dijous, 27 de setembre de 2007

Anem a Tajueco a veure un senyor que treballa el fang i en una plaça vam ensenyar als nens de les altres escoles a jugar a pi. Al final de jugar vam anar a veure el senyor amb el fang, va fer una guardiola, un cendrer i un tassa d’ escudarents. I després vam anar a una esglèsia on hi vivía un ermità i es deia san Baudelio. I després tots morts de gana vam anar a Berlanga de Duero i vam dinar. Tot acabat vam anar a un castell .Després vam anar a una església. Aquella església tenia una història que era d’un home que havia anat a les Índies i havia caçat un cocodril i li va donar a l’església. Aquesta és la història i aquella església era gegant, tenia d’alçada de 26 a 30 metres. La Picota era un lloc que es feien els judicis . I vam agafar l’ autocar i vam anar a Almazan.

El dia 28 de setembre de 2007.

Ens vam llevar , vam endreçar les habitacions i vam baixar a esmorzar.
Vam marxar cap a Numància.
A prop del poble de Garray es troben les ruïnes de la ciutat celtibèrica de Numància. Durant 20 anys aquest petit nucli de resistència es va defensar contra els romans.
Al final va caure per falta d’aliments ja que l’exèrcit romà va construir una gran muralla que impedia l’entrada de la ciutat . De Numància sols queden les runes . Numància va caure el 2 mileni abans de Crist . Desprès vam fer una visita a Soria .
Vam fer una gimcana per la ciutat , vam passar pel mig del mercat medieval. Vam anar a l’Església de Santo Domingo, al Palacio Condes de Gomara i a i a l’Església de San Juan de Rabanera . Vam dinar a una escola d’Educació especial; anomenada los Rosales.
Per la tarda vam anar a San Saterio ,que és una església dins d’una cova . La llegenda explica que un nen va caure per una finestra i diuen que San Saturio el va salvar .I el van trobar sense cap rascada ni res.
Desprès vam berenar a un parc molt maco. Vam tornar a Soria.
Primer ens van dir que podíem comprar al mercat , però al final ens van dir que no.

dissabte, 29 de setembre de 2007

Ens vam llevar a l’hora de sempre, vam esmorzar i vam pujar a l’autocar. Avui tocava anar a Calatañazor.
Vam anar a Calatañazor, un poble on hi feien mercat medieval i allà hi havia moltes paradetes, com per exemple, un lloc on hi havia collarets, anells i d’altres coses fetes amb filferro daurat i el senyor que estava allà ens va fer anells molt xulos. També n’hi havia una que hi havia una senyora que ens va pintar les cares com es pintaven els guerrers d’abans.
L’Eric, el Joan i d’altres nens els hi van ensenyar a lluitar amb espases.
Al cap d’una estona van fer una representació de les lluites d’abans i venien cap a nosaltres fent un crit molt fort.
Llavors vam anar a comprar alguna cosa i vam marxar cap al Burgo de Osma, on va dinar al Bar de l’estació. Després de dinar vam anar a fer una passejada per el poble.
Vam anar al Cañon del río Lobo, on hi havia una església i una cova. No vam poder entrar a l’església, però si que vam entrar a la cova, i estava plena de pols.
Vam tornar a Almazán, vam sopar i a dormir!

Diumenge: la Laguna Negra i Vinuesa.

Diumenge ens vam aixecar, vam esmorzar i vam marxar amb l’autocar a la Laguna Negra.
La Laguna Negra és un llac que està als Picos Urbión.
A dalt dels Picos Urbión no vam pujar perquè era molt perillós. Els professors vam pujar i van fer fotos.
Després vam anar a Vinuesa a dinar en un restaurant.
A la tarda vam anar al Centro de Interpretación de la Naturaleza de Salduero però estava tancat.
Vam marxar a Almazán.
Allà vam jugar, vam telefonar els pares i ens vam dutxar abans d’anar a sopar i a dormir.

Dilluns 1 d’ octubre de 2007

Ens han llevat amb la música de l’ ordinador. Ens hem vestit i hem arreglat la maleta i la hem tancat tota i les hem deixat a baix. Hem anat a esmorzar i llavors ens hem dit adéu amb tothom. Hem estat els primers de marxar.
El viatge
Vam pujar a l’ autocar i vam trucar a les mares i els pares per dir que estàvem en camí. Llavors vam escoltar música, jugar a les maquinetes, cantar i xerrar. Vam parar a menjar un plàtan i llavors vam anar a l’ autocar i vam continuar. Vam parar a dinar i vam pujar un altre cop a l’ autocar i, llavors no vam parar més. Vam arribar mes o menys a les 6:30h. Estàvem molt contents.

Currículum comú


EL CURRÍCULUM COMÚ
Tots els dijous al matí ens trobem a Martinet tots els nens i nenes de la ZER així com els mestres i fem diferents activitats. Aquí us les expliquem:
Els alumnes d’Educació Infantil (P3-P4 i P5) quan arriben a primera hora fan jocs amb l’Esther de Martinet i l’Elisenda i els hi agrada molt. Després fan pati. A segona hora fan danses amb l’Albert i el Francesc i també els hi agrada molt. (Reportera Aina de segon)
Els nens i nens de Cicle Inicial fan a primera hora danses amb la Maria Rosa i amb l’Esther de Prats i ens agrada molt a tots menys a un nen. Una dansa que hem fet es diu Margarideta. Després del pati a segona hora els nens i les nenes de Cicle Inicial fan jocs amb la Núria i la Rosa i ens agrada molt. Un joc que hem fet és el tren. (Reportera Ivet de segon)
Els de tercer i quart fan a primera hora teatre amb anglès amb la Balma i la Katrine i diuen que s’ho passen molt divertit. A segona hora fan esports olímpics amb l’Eduard i un esport que han fet és bàsquet. (Reporter Guillem de segon)
Els nens i nenens de cinquè i sisè quan arriben a Martinet fan jocs amb la Núria Bertran i la Gemma com ara a "matar" i molts altres. Després del pati fan karaoke amb la Katrine i la Laia i els hi agrada molt. Han cantat per exemple We are the champions. (Reporter Guillem de segon)
Ah! I una cosa que ens agrada molt a tots i totes és l’hora del pati quan podem jugar tots junts. Fem uns partits!!!!!!

Currículum comú

Currículum comú

Castanyada a Lles

El 31 d'octubre a la tarda, tots els nens i nenes de la ZER ens vam reunir a Lles per celebrar la Castanyada.
La castanyera, la Carmeta ens va explicar una història d'una bruixa que hi havia a Lles fa molts i molts anys.
Després vam jugar a diversos jocs, com: embolicar a un mestre amb paper de wàter, el joc del mocador, un de preguntes i una cursa de sacs
Els més petits van jugar al mocador, a posar l'esquella a la vaca i a embolicar una mestra també!
Després vam anar a menjar castanyes i panellets! Tots els panellets estaven boníssims! Tenien tots els gustos!
Alguns, quan ja estàvem ben tips vam fer un partit de futbol amb altres nens i nenes de la ZER.

http://video.google.es/videoplay?docid=4343035901520968444

Fotos de la Castanyada

Fotos de la Castanyada

Robin Hood

Hi havia una vegada un rei molt malvat, que robava a la gent del seu poble. El rei feia pagar molts impostos a la gent que posseia més bens dels necessaris, o sigui, les persones que tenien casa, gos, gat, telèfon...
Aquestes injustícies van arribar a les orelles d’un camperol anomenat Robin Hood, aquest va decidir anar a palau a robar tot allò que el rei havia pres a la gent del poble, i repartir tot el que havia aconseguit entre tota la gent.
El que passava és que Robin Hood estava bojament enomorat d’una princesa, casualment era la mateixa princesa que volia per muller el malvat rei. Això va provocar al rei i va decidir anar a segrestar la princesa i emportar-se-la cap a palau.
Robin Hood es va assabentar del que havia passat i va decidr anar a salvar a la seva enamorada. Un cop a palau, Robin es va endinsar pels inmensos passadissos i va trobar a la princesa que estava tancada en una presó. Robin la va salvar, va aparéixer el rei i van tenir una apassionada lluita amb les seves espases. Robin va sortir com a clar vencedor, la feliç parella va sortir de palau i van viure feliços per sempre més...

joguines

joguines

joguines2

joguines2

joguines3

joguines3

joguines4

joguines4

Conte Castanyera 2

Conte Castanyera 2

joguines5

joguines5

La Caputxeta vermellaVAM ANAR AL POLIESPORTIU DE BELLVER DE CERDANYA A VEURE LA CATPUXETAVERMELLA ELS ALUMNES DE LA ZER I ELS DE BELLVER DE CERDANYA.
A L’OBRA ENS FEIEN SORTIR . JO VAIG FER DE CANTANT I ...DE PIF ,PAF, PUF DE PIF, PAF,PUF ... I VAN FER SORTIR A MOLTS NENS DE LES ESCOLES .AL GUILLEM EL VAN FER SORTIR I EL VAN FER FER D’ARBRE.
Aina, Guillem i Ivet (segon)

caputxeta vermella

caputxeta vermella

caputxeta vermella2

caputxeta vermella2

caputxeta vermella3

caputxeta vermella3

caputxeta vermella4

caputxeta vermella4

caputxeta vermella5

caputxeta vermella5

caputxeta vermella6

caputxeta vermella6

Conte Castanyera 1

Conte Castanyera 1

Conte Castanyera 3

Conte Castanyera 3

Conte Castanyera 4

Conte Castanyera 4

Conte Castanyera 5

Conte Castanyera 5

Conte Castanyera 6

Conte Castanyera 6

Montserrat

El dia 16 d'octubre tots els alumnes de la ZER vàrem anar d'excursió a Montserrat.
De bon matí vàrem pujar a l'autocar, el viatge va ser una mica llarg però valia la pena.
Així que vam arribar vàrem esmorzar, teníem molta gana!!
Després d'esmorzar vàrem pujar dalt de la muntanya amb el funicular. Va ser molt divertit i emocionant.
Des d'allà dalt hi havia una vista magnífica!
Allí mateix ens van explicar com es van formar les muntanyes de Montserrat fa moltíssims anys i ens van ensenyar fotografies dels animals que hi viuen.
Vàrem anar a una aula on vàrem sentir la veu d'alguns animals. També ens van ensenyar les estranyes formes de les muntanyes i els seus noms: el Cavall Bernat, el Lloro, la Panxa del Bisbe, la Mòmia, l'Elefant...
Després vam tornar a pujar al funicular per baixar. Quina impressió!!! Els més grans van baixar a peu. Ja s'havia fet l'hora de dinar. Després de dinar vam jugar una mica, vam visitar el temple i cap a l'autocar. A la classe dels óssos ens encanta anar d'excursió!

Montserrat

Montserrat

Búnquers

Búnquers

Búnquers


PARC DELS BUNQUERS DE MONTELLÀ I MARTINETl dijous dia 15 de novembre vam anar el alumnes de 3r 4r 5r 6r de la ZER, al parc dels bùnquers de Montellà i Martinet . Els búnquers els van fer durant la guerra civil espanyola, però no es van fer servir mai perquè es va acabar la guerra abans que els acabessin de construir. Els búnquers són com unes coves camuflades on s’amagaven els soldats. Hi ha un forat per atacar. Hi ha túnels que van d’un búnquer a un altra. Vam veure metralletes i canons. També vam veure tres vídeos que ens explicaven sobre els búnquers. A dins dels búnquers i els túnels hi feia fred. Ens ho vam passar pipa. Salut!!!

Els llops

Els alumnes de CI de la ZER hem participat aquest trimestre en un projecte per aprendre coses sobre els llops.
Els llops són animals mamífers. Acostumen a viure en manades. El llop i la lloba més forts manen, són els caps. Podem saber quins són els llops que manen perquè porten la cua alçada i el cap ben alt, i els altres llops porten la cua avall i abaixen la mirada en senyal de submissió. Tots els llops del grup han de seguir unes regles. Tot i que els llops no parlen és comuniquen amb la cua, les dents, udolant, rugint i bordant.Els llops marquen el seu territori amb el pipi, les femtes, el seu olor i excavant una mica.No els agrada que els altres llops hi entrin. Si hi hagués molts llops en un lloc no podrien menjar tots.

Dibuixos de Llops

Dibuixos de Llops

L'APLEC DE SANTA LLÚCIA

El dia de Santa Llúcia, el 13 de desembre els alumnes de Prullans i Lles vàrem participar en el tradicional Aplec de Santa Llúcia. Blablabla

PASSATEMPS

ENDEVINALLES
1
M´enredo en el teu coll.
Sóc llarga, molt llarga.
I no deixo que agafis
una galipàndria.

2
Té braços.
i no és una persona.
Té coll,
i no és un animal.
Si me´l poso,
m´escalfo.

3
Bufa, bufa
i no el veus.
Si no endevines
què serà,
surt al carrer
i el tocaràs.

4
Sóc un nombre
amb només un peu.
Si saps el meu nom,
compta més de tres.

5
Tinc la panxa buida,
me la lliguen amb cordes
i em poso a cantar
si algú me les toca.

6
Tu en portes, te´ls toques,
te´ls saps arreglar,
però encara que ho vulguis
no els podràs comptar.

7
No camina mai per terra
ni tampoc vola per l´aire,
tampoc no sap nedar,
però corre, puja i baixa.

1(Bufanda) 2 (jersei) 3 (vent) 4 ( nº quatre)
5 (guitarra) 6 (cabells) 7 ( l'aranya)

ENDEVINA QUIN NÚMERO ÉS.

8 -Esta entre el 494 i el 515 i la suma de les seves xifres és 22.

9 -Esta entre el 300 i el 400, acaba en "0" i la suma de les seves xifres és igual a 11.

10 -Esta entre el 650 i el 660 i té en les seves xifres 2 nombres senars que es repeteixen.

11 -Esta entre el 120 i el 130 i sumant les dos darreres xifres i restant-li la primera dona com a resultat 8.

8 (499) 9 (380) 10 (655) 11 (127)

Envieu respostes a zerbaba@gmail.com no rebrá cap premi senzillament la satisfacció de col.laborar amb la ZER i de practicar el correu electrònic. Apa, a que et fem pensar.

Pastorets

Calendari de cantada de Nadales i Pastorets a la ZER:

PRULLANS: Dimecres 12 de desembre a les 9 h.
MARTINET : Dilluns 17 de desembre a les 9 h.
LLES: Dimarts 18 de desembre a les 9 h.
MONTELLÀ: Dimecres 19 de desembre a les 9 h.
PRATS: Dijous 20 de desembre a les 9 h